Verslag: Make a Meme

Update: Video toegevoegd!

can haz workshop?

Vorige week heb je kunnen lezen hoe twee internetwezens een kijkje namen aan de andere kant van het computerscherm. Nyan cat verruilde zijn blauwe pixel-art-universum voor het monumentale stadsgezicht van Utrecht. Failwhale volgde, zo snel als de 8 Twitter-birds hem konden dragen. Echter, Nyan cat bleek met de snelheid van een regenboog en up-tempo 8bit- soundtrack moeilijk bij te houden; we waren hem zelfs een korte tijd kwijt. Het was #internetuitznvoegen.

Toch bleek onze culturele hoofdstad nog maar weinig raakvlakken te kennen met internetcultuur. Nyan & Fail werden amper herkend. Positief benaderd, leidde dit wel tot veel nieuwe en vrolijke kennismakingen met de inwoners van Utrecht.

Internetcultuur en het dagelijks leven: in een reallife-remix scheurde SETUP afgelopen zondag de 2 dimensies uit hun context, en plakte deze zonder pardon aan elkaar. Op de plakstrook bevond zich OG183, een werk- en ontmoetingsruimte voor jonge creatieve makers in het centrum van de stad. Een nieuwsgierig publiek liet zich leiden door het fenomeen van de Internetmeme, en voegde hier bovendien een nieuwe reeks memes aan toe.

Dit is Make a Meme: iedereen-kan-memes-maken met SETUP. Met veel media-eigenwijsheid, humor, cut-'n-paste-cultuur en katten. Heel. Veel. Katten.

Home-made-memes

Maar voor het zover was, ontstond er een ware meme-cultuur rondom onze eigen website. Naar aanleiding van onze blogposts en home-made-memes van onze stagiairs, begonnen willekeurige bezoekers hun eigen memes in de comments te posten. Exact de participatie-cultuur waar we op hoopten.

Macekster October 18, 2011
@twetering ik heb ook een #makeameme, maar nog niet geplaatst op de site van setup pic.twitter.com/6vFU68MW
SETUP Utrecht October 23, 2011
I Can Haz Cheezburger? Linda trapt #makeameme af met Dawkins versus Jenkins en een imposante lijst Memes

Linda van Fliert schrijft haar masterthesis over dit internetfenomeen. Dé aangewezen persoon om het publiek kennis te laten maken met Lolcats, Rickrolls en Chuck-Norris-memes. Een meme is eigenlijk een 'besmettelijk informatiepatroon', zo leren we. Een metafoor in bruikleen uit het domein van de biologie. Zoals een gen de eenheid is van een biologische evolutie, is een meme een zichzelf vermeerderende eenheid van een culturele evolutie.

"A unit of information in a mind whose existence influences events such that more copies of itself get created in other minds" (meer)

Daarmee zit er aanzienlijk meer theorie achter dit fenomeen verscholen dan de aandoenlijke, ogenschijnlijk onschuldige karakters doen vermoeden (anderzijds; onze life-size Failwhale bleek groot genoeg om een heleboel theorie achter te verschuilen).

Uit een korte voorstelronde blijkt dat weinig aankomend-meme-makers zichzelf al 'expert' durven te noemen. Zelfs het Meme-team van SETUP -dat elkaar al weken voor deze workshop bestookte met catch phrases en Advice Animals- blijft bescheiden; er is altijd wel een viraal fenomeen dat we nog niet kennen. Gelukkig hebben de meesten al wel een persoonlijke favoriet, en oogt iedereen creatief genoeg om zich internetcultuur eigen te maken. "Toen ik jullie zag binnenkomen, dacht ik, dat komt helemaal goed.", aldus Linda. (Geruststellend gebaar of slinks verpakte sneer? Moving on;)

Voordat we beginnen, schrijven we nog even op aan welke eigenschappen een meme voldoet. Humor ligt voor de hand. "Maar het plaatje hoeft op zich niet grappig te zijn; het is voornamelijk spelen met context". De kracht van de remix: op zoek naar de gouden combinatie van herkenning en vervreemding.

Er ligt genoeg materiaal om mee te werken. Letterlijk, want we hebben een bont scala van magazines en visuals ter inspiratie. Onder de aanstekelijke deuntjes van meme-gerelateerde muziek begint de ruim 25-koppige groep driftig te copy/pasten.

SETUP Utrecht October 23, 2011
Enkelen kijken nog even de Lolcat uit de boom, terwijl de rest driftig aan het copy/pasten slaat #makeameme twitpic.com/74ndeq
Dongwei Su October 23, 2011
Mijn bijdrage aan de #makeameme workshop vanmiddag bij @SETUPUtrecht: Sellout Cat! yfrog.com/j2hnaquj

Persoonlijke favorieten van uw verslaglegger? De doe-eens-normaal-man-serie speelt handig in op actueel Kamer-gekibbel, waarin Rutte zijn ontsteldheid uit over uiteenlopende kwesties ("Een boterham met kaas én ham? Doe eens normaal man!"). Where-ya-at-cat is een klassieke katachtige, op zoek naar dingen die ontbreken. Een ander gebruikte zichzelf als inspiratie: Re-adjusting ex-boyfriend is een tragi-komische verzameling wanhoopsacties uit een gebroken hart. En uiteraard is de serie niet compleet zonder een eigen SETUP-meme: De Setup-robot legt haarfijn uit hoe het er in een medialab aan toe gaat. Maar kijk vooral op onze Facebook-page, ook voor Dirty Dog, Dr. Phrog en meer creatieve uitspattingen van onze Meme-makers.

SETUP Utrecht October 23, 2011
Longcat strekt zich uit om bij de beste memes te horen tijdens #makeameme Stemmen maar! twitpic.com/74o8d3

Wat maakt een meme? Als Linda halverwege de remixsessie inluidt, komen we in aanraking met een aantal fundamentele vragen. Er is overeenstemming dat memes een vorm van incrowd-humor zijn, een subcultuur met herkenbare elementen. "Een goede meme is ook niet te goed uitgewerkt; de drempel voor een eigen variatie moet laag blijven." Een ander: "Het zijn ook vaak projecties van herkenbare gedachten of situaties die je eigen niet wilt erkennen."

Frank-Jan October 23, 2011
Our Wall of Meme is coming along quite nicely! #makeameme @SETUPUtrecht twitpic.com/74onc4

Meme-lab

Met Nyan & Fail brachten we internetcultuur naar je toe! Nu doen onze workshop-deelnemers hetzelfde; voor iedereen werd een meme naar keuze op een t-shirt gedrukt. Als tegen het einde van de middag iedereen de OG verlaat, verspreidt een leger aan bekende én nieuwe memes zich over de Oudegracht. Viraal vermaak met een staartje ("nyan nyan").

Make a Meme betekende vooral creativiteit op de vrije loop. Learning-by-doing; in een informele laboratorium-setting lieten we onze deelnemers zelf onderzoeken wat een meme in wezen is, en waarom ze wel of niet aanstekelijk zijn.

Nyan cat en Failwhale zijn terug naar hun natuurlijke habitat. Het meme-virus sluimert hier echter nog rond op kantoor; nog dagelijks duiken er nieuwe memes op. "Probeer te voorkomen dat u het virus op anderen overdraagt. U hoeft niet in bed te blijven, maar lichamelijke inspanning kunt u beter vermijden. Het duurt soms een paar weken voordat u zich weer helemaal de oude voelt."

We wachten af.

Tekst en foto's Frank-Jan van Lunteren (@fjvanlunteren)

Social

FacebookFacebookLinkedINFlickrYoutube

Nieuwsbrief

Facebook

Twitter